top of page
Search

Banka Dışı Finans Sektörü Kobilerle Büyüme Eğiliminde

  • Dünya Gazetesi
  • Nov 25, 2016
  • 2 min read

Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinden oluşan banka dışı finans alanı reel sektörün yatırım, üretim ve ihracatında önemini her geçen yıl daha da artırıyor. Bu durum ağırlığı KOBİ'lerden oluşan Türkiye ekonomisinin de finansmana erişimi konusunda elini güçlendiriyor. Özellikle Türkiye'nin küresel ekonomide üstlenmek istediği rolü destekleyerek, başta ihracatçı KOBİ'ler olmak üzere yurt genelindeki KOBİ'lerin finansman enstrümanlara erişimini kolaylaştıran banka dışı finans sektörü, bu sayede hem işlem hacmini hem de şube sayısını artırıyor.

Finansal Kurumlar Birliği'nden (FKB) edinilen bilgilere göre, bu yılın ilk dokuz ayında finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin konsolide verilere göre aktif toplamı, 2015'in aynı dönemine göre yüzde 10.5 artarak, 103.5 milyar liraya ulaştı. Sektör bu yılın sonunda ise aktif büyüklükte yüzde 10 ila 15 oranları arasında büyüme öngörüyor.

Aktif büyüklüğün artmasında sektörün KOBİ'lere ağırlık vermesinin etkili olduğu görüşünde birleşen uzmanlar, yeni dönemde birçok kurumun şube sayısını artırmak istemesinin de bu yönde atılan bir adım olduğunun altını çiziyor. Sektör temsilcilerine göre, KOBİ'lerin finansmana kolayca ulaşması bu alandaki iş hacmi için kritik noktayı oluşturuyor. Dolayısıyla banka dışı finans kuruluşlarının KOBİ'lere yakın şubeler açması sorunları gözlemleyip, bu sorunlara kalıcı çözümler getirmesi sektördeki işlem hacmini artırmada önem teşkil ediyor.

Banka dışı finans kuruluşlarının faaliyet alanlarını genişletmesi ve portföylerini büyütmesi, özellikle KOBİ'lerin kredi kaynaklarına erişimi açısından önem teşkil ediyor. KOBİ'ler için bankaların yanında alternatif finansman seçeneklerine erişmek, yatırım imkanlarını genişletecek ve işlerinin sürdürülebilirliğini artıracak kritik bir konu.

Sektörde sürdürülebilir başarının yakalanmasında KOBİ'lerin önemli rol oynadığına işaret eden uzmanlar, bu doğrultuda KOBİ'lere rekabet gücü kazandıracak yol haritalarının çizilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bu noktada banka dışı finans alanını kapsayan; finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri de KOBİ'lere çözümler sunarak, ihtiyaçlarını karşılama yönünde ürün geliştirmeye odaklanıyor.

Sektörde bugün itibarıyla FKB'ye üye toplam 103 şirket faaliyet gösteriyor. Bunların 27'si finansal kiralama, 62'isi faktoring, 14'ü ise finansman şirketi. Söz konusu sektörlerin aktif büyüklüğünün finans sektörünün bütünü içindeki payı yaklaşık yüzde 3.9, alacaklarda yüzde 5.4'e ve özkaynaklara göre de yüzde 4.9'a ulaştı. Toplam işlem hacminin GSMH içindeki payı ise yüzde 7.4 seviyesinde. Ancak, bu gelişmiş pazarlardaki bankacılık dışı finans sektörünün temsiliyetinin oldukça altında bir oran. Türkiye'nin söz konusu sektörlerin toplam finans sektörü içindeki payını, orta vadede gelişmiş pazarlar seviyesine taşıması gerekiyor. Bunun yanında sektör, bu yılın ilk dokuz ayında 2015'in aynı dönemine göre işlem hacminde yüzde 3.1 artışla 114.1 milyar liraya ulaştı. Ayrıca faaliyet konusu alacaklar yüzde 10.7 artışla 92.3 milyar liraya, özkaynak büyüklüğü yüzde 16.2 artışla 15.1 milyar liraya, net kârlılık ise yüzde 13.9'luk artış gösterdi.

Deniz Sarı, Dünya Gazetesi




 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Search By Tags
bottom of page